Összefogás a magyar kultúráért – észrevétel

A napokban újabb csoporttal bővült a Facebook: Összefogás a magyar kultúráért. Csodálatos kezdeményezés, ráadásul igazoltan szükségszerű.  Éppen az imént tettem közzé egy néhány évvel ezelőtti írásomat, amely egy Nobel-díjas közgazdász megállapításával zárul, mely szerint “kultúra nélkül nem létezik fenntartható fejlődés”.

Ugyanakkor egy észrevétel, minden cinizmus nélkül: 

Kedves Kultúrmenedzserek, biztos tisztában vagytok ti a munkátok lényegével? Ti, mint “gazdasági szereplők” megvizsgáltátok már a helyeteket a gazdasági rendszerben? Nézőpont kérdése, hogy jó-e vagy rossz, ami biztos, hogy közgazdasági szempontból a kultúrális szféra is a teljes, jelen esetben a piacgazdasági rendszer egy szelete. Egészen pontosan a nonprofit szektor egyik alkotóeleme. Megtévesztő megnevezés, elismerem. De ne hagyjátok magatokat csőbe húzni!

Az Állami Fogalkoztatási Hivatal még 2005-ben megfogalmazta, hogy “a kultúrális menedzser közvetlen feladata a piacgazdaságban a kultúra érdekeinek védelme, a kultúra szerepének erősítése, a helyi és nemzeti kultúra gondozása és menedzselése.”

Az állam nem akar vagy nem tud több pénz adni? Nem baj! Ne vesztegessétek az időt ennek taglalására! Kezdjetek el alternatív megoldásokon gondolkozni, forduljatok az üzleti szektor felé és keressétek meg azokat a partnereiteket, akik át tudják vállalni az állam részéről kieső forrásokat!

Nem lesz könnyű, nem fog minden megoldódni egyik napról a másikra, de ha ügyesen és következetesen csináljátok, akkor nagy valószínűséggel biztosítani tudjátok magatoknak azokat a forrásokat, amelyekre szükségetek van!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s