Delfin stratégia – minden “civil” és “nem civil” figyelmébe

 Nagyon sok interneten is hozzáférhető anyag van arról, hogy mik is pontosan a civil szervezetek, a céljaik, a küldetéseik és a társadalmon belüli szerepek. Érdemes ezeket is olvasgatni, sok, sok hasznos információ férhető hozzá szabadon.

A társadalmon (és gazdaságon) belüli szerepét és előnyeit talán legjobban (legpoénosabban és közérthetőbben) barátaim fogalmazták meg az Inspi-ráció Egyesület oldalán található leírásban.

Te hallottál már a “delfin stratégiáról”?

A társadalom hatalmas tengerében igen sokféle szereplő (szervezet) működik. Vannak nagy halak, hatalmas bálnák, ilyenek például a nemzetek felett átívelő multinacionális cégek, illetve az állami, önkormányzati szereplők egy része. Az a jellemző rájuk, hogy hatalmas erőforrásokkal és privilégiumokkal (pl. a törvényi szabályozás lehetőségével) rendelkeznek, amelynek a segítségével alapvetően meghatározzák a társadalmi struktúrákat (a gazdasági szférában ezek a nagy multinacionális cégek, amelyek „mindenkit” meg tudnak venni). Azonban az is jellemző rájuk, hogy méretükből következően nehezen tudnak változni és változtatni, ennek következtében rugalmatlanok, nehezen alkalmazkodnak a környezet változásaihoz (ez jelenti a természeti, társadalmi környezetet is).

Aztán vannak a cápák, a magányos harcosok, akik nincsenek senkire és semmire tekintettel, aki nem erősebb náluk, azt ha tehetik, felfalják. Ők a „mindenki mindenkinek farkasa” elv alapján tevékenykednek. Számukra a társadalom tengere versenypálya, és itt vagy győz az ember, vagy elbukik. Az ilyen emberek ill. az ilyen szervezetekben dolgozó emberek gyakran sikeresek anyagi szempontból, azonban az elidegenedés következtében az is gyakran előfordul, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben.

A következő népes társaság a kis halak. Ők azok, akiket az előző szereplők jellemzően megesznek (ez társadalmi szempontból kihasználást, kizsigerelést is jelenhet). Ez ellen a kis halak tömegbe verődnek és reménykednek, hogy „hátha nem engem esznek meg”. Ha a másikat megeszik, akkor behunyják a szemüket, majd hol kárörvendően, hol cinikusan összenéznek azzal a  „velem ez nem fordulhat elő”  nézéssel. A kis halak stratégiája lehet még a „meghúzom magam, elbújok ez elől az őrült világ elől”. Azonban hamar kiderül a számukra, hogy nem lehet elbújni, hiszen mindig jön egy nagy hal, vagy egy cápa, akinek szemet szúr az illető. Az ilyen kivonulásnak még további hátránya, hogy még a kis halak tömege is ott csípi, ott üti a „különcöket”, ahol csak éri.

Nos, ha mi egy civil szervezetben dolgozunk, akkor természetesen bármelyik szereplő helyzetébe kerülhetünk, vagy törekedhetünk rá. Azonban az a legjellemzőbb, hogy mi is kishalak leszünk ebben az iszonyatosan nagy tengerben, és céljainkat nem, vagy csak igen kis mértékben sikerül megvalósítani.

Ezzel szemben lehet alternatíva a delfin stratégia, hiszen a delfinre az jellemző, hogy nem nagy mint a bálna, nem erőszakos mint a cápa, de nem is hajlandó tömeg hal lenni. Ő az,  aki ésszel él ebben a tengerben, a céljai érdekében összefog a többiekkel, és ügyesen, okosan, gyorsan, rugalmasan próbálja céljait megvalósítani. Mindig azzal szövetkezik, aki leginkább segítség lehet az adott problémában, munkában, de tudja, hogy ha neki segítenek, neki is segítenie kell. Legnagyobb erőforrása a személyes kapcsolatai, tapasztalata, tudása, empátiája és annak ismerete, hogy ki miben jó. Tőkéje a bizalom, amit a tettein keresztül érdemelt ki. A delfin stratégiát folytató civilek összefognak, ha bálna próbálja őket agyonnyomni, vagy ha cápa támad rájuk. Nem nézik tétlenül, ha a társuk segítségre szorul, hisznek önmagukban és abban, hogy együtt többek, mint külön-külön. Alapfilozófiájuk, hogy „sok lúd disznót győz”, de azt is tudják, hogy „ha elfújják más gyertyáját, azzal az ő gyertyájuk nem fog fényesebben világítani”. Ennek érdekében tudatosan építik kapcsolataikat, és gondosan vigyáznak bizalmi tőkéjükre, folyamatosan képzik magukat, és tanulnak hibáikból.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s