Nem vagy egyedül! – kulturális kreatívok

Nagyon sok, sőt egyre több olyan magányos(nak tűnő) ember él a világban, akik annak ellenére, hogy nem a szétválasztó gondolkodás, hanem a szintetizáló jellemző rájuk, egyedül érzik magukat. Ők azok, akik alapvetően optimisták, de  ma még úgy érzik, kevesen vannak, nem tudnak hatékonyan beleszólni a társadalom alakításába. Valahogy úgy vannak vele, hogy változtatnák ők a világot, de a világ túl nagy ahhoz, hogy az egyén a világ dolgaira bármilyen hatást gyakorolhatna.

Egyedi viselkedés- és gondolkodásformát képviselnek, amely sajátosan keresztezi az egyéni tudatosodás és a társadalomban megjelenő szociális szerepvállalás kérdéseit, amely a régi minták elengedésében, és új minták létrehozásában látja a jövőt, legyen szó egyéni útkeresésről, spiritualitásról, környezet-tudatosságról, társadalomról, civil jogokról, a nők és a gyerekek helyzetéről, humanitárius kérdésekről, politikáról vagy a globalizációs folyamatok alakulásáról.

Nos, megnyugtatásként mondom, hogy ha Te is így érzel, akkor elképzelhető, hogy Te is tagja vagy azokank a bizonyos “kulturális kreatívoknak”, akikről a média ugyan nagyon keveset beszél (és még a Google keresőbe beírva is kevés találat jelenik meg), de akiknek a száma egyre nő a világban, és akikről már 2000-ben könyv jelent meg : The Cultural Creatives. How 50 Million People Are Changing the World (Harmony Books, NY). Ebben a könyvben mutatta be Paul Ray amerikai szociológus és Sherry Ruth Anderson pszichológus azt az új társadalmi réteget és gondolkodásmódot, amely a hagyományos modernista versus konzervatív világszemlélet mellett mind komolyabb helyet követel magának a világ társadamaiban (jelenleg 200 millió Kulturális Kreatív él a világban) és amely felismerés a világ több országában, így Magyarországon is folytatott felmérésekre épül. 

Néhány évvel később (egy hazánkat sok évvel ezelőtt elhagyó honfitársunk), Fogel Frigyes – aki egyébként cselló művész – úgy döntött, hogy az “elméleti” bizonyítékok mellett, kézzel fogható bizonyítékokat is szolgáltat ezeknek az embereknek és hozzálátott a Kulturális Kreatívok című film elkészítéséhez. A 2009-ben elkészült film magyar szakembereket és kulturális kreatívokat szólaltat meg, gyakorlati példákon keresztül is bemutatva a jelenség lényeget (ill. annak magyar vonatkozását). Ez a film a Youtube-on vagy a Kulturális Kreatívok – akik képesek megváltoztatni a jövőt weboldalon szabadon megtekinthető.  

Frici azonban nem állt itt meg, folytatta a munkát és néhány héttel ezelőtt nyílvánosságra hozta azt a filmet, amely a Wikipedia szerint az első, hivatalos film a kulturális kreatív jelenségről. Egy bejegyzés formájában akkor én is beszámoltam a hírről, de most álljon itt ismét a webelérhetőség, ahol a film megtekinthető, illetve ahol bárki csatlakozhat a kulturális kreatívok csodálatos közösségéhez:

http://culturalcreatives.cc/

Reklámok

5 thoughts on “Nem vagy egyedül! – kulturális kreatívok

  1. Egyedül vagyunk mikor születünk és egyedül halunk meg. Ha én magamból indulok ki és írok királyi többesben, mert azt gondolom nem vagyok egyedül azzal, elmondhatom, hogy a születés és halál események közt lehet olyan érzésünk (illúziónk?), hogy nem vagyunk egyedül, sőt, erre bizonyítékokat is tudunk magunknak kreálni. Ez akkor fontos, ha az “egyedül vagyunk” érzést meg akarjuk szüntetni (le akarjuk cserélni a “nem vagyunk egyedül” érzésre), mert azt gondoljuk ez nyomaszt, ettől rossz a közérzetünk. Egyébként jól el vagyunk egyedül (ha magból indulok ki) manapság nem szégyen az sem, ha nem él a polgár párkalcsolatban, nem volt ez így mindég. Nem feltétlen keresi mindenki a közösséget, és nem akarja mindenki megváltoztatni a világot, de e mellett lehetséges, hogy a változásokat könnyen viselik ugyan ezek az emberek. Úgy vélem, magas a tolerancia szintjük mindenre való tekintettel. Az erőszak minden formája távol áll tőlem (nagyon remélem ezzel pláne nem vagyok egyedül) , dacára egy olyan kornak, mikor még az erélyesebb “versenyzők” érvényesülnek. Én hiszem, hogy “lassú víz partot mos” és a türelem az erősségem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s