A lehetőségek időszaka

Minden összetett rendszer természetes tulajdonsága a változás, a fejlődés (evolúció), majd a hanyatlás. Ezek a folyamatok minden esetben egymást követő lépésekből valósulnak meg és mindig egy korábbi,meghatározó rendszer megingásából indulnak ki. A kezdeti időszakban a fejlődés, a gyors átalakulás a jellemző, majd egy ponton a rendszer eléri a csúcspontját, saját korlátaiba ütközik és végzetesen érzékennyé válik minden kis megingásra. Megkezdődik a hanyatlás, a káosz szakasza.

Amikor a társadalmi rendszerekről beszélünk, hajlamosak vagyunk kétségbe esni, ha a rendszer hanyatlását és a krízishelyzeteket látjuk. Holott pl. a kínai írásjelek megvizsgálásával is egyértelművé vállik, hogy ez az állapot valójában nem más, mint a lehetőségek szakasza (krízis = veszély + lehetőség). Lehetőség egy új, jobb, fejlettebb, az előző rendszer hibáit és negatívumait kiküszöbölő új rendszer kialakítására.

Fontos azonban észben tartani, hogy a társadalmi rendszernek mi, emberek vagyunk az alkotóelemei és mint ilyenek mi hozzuk létre a változásokat, vagy gátoljuk meg azokat. Elkezdhetünk tevékenyen dolgozni az új rendszer kialakításán és ezen keresztül növelni esélyünket az új, jobb jövő felé, vagy megjelenhetünk, mint a változást gátló, passzív elemek, ezzel elfogadva egyben a negatív történéseket, majd a rendszer darabokra hullását.

A választás mindenki számára adott és nem is kell feltétlenül megérteni a változó világ összefüggéseit, elég a megérzéseinkre és ösztöneikre támaszkodni. A változások először egyéni szinten kezdődnek, majd tovább terjednek és közösségeket alkotnak a változást előmozdítani kívánó emberek. Ha ezek a közösségek kellő időben és kellő számban tudnak megjelenni és képviseltetni magukat, akkor elő tudják mozdítani azt a társadalmi kultúrát, amely alkalmas arra, hogy a társadalom a megváltozott körülmények között stabilizálja önmagát.

Te mit gondolsz? Így van ez? Te teszel, tennél valamit a jelenlegi helyzet pozitív irányba történő megváltoztatása érdekében?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s