Cselekedetekben kifejeződő gondolkodásmód

 

Sose kételkedjünk benne, hogy egy gondolkodó, elkötelezett emberekből álló kis csoport meg tudja változtatni a világot. Valójában csak ők tudják megváltoztatni.

Margaret Mead

Közel egy héttel ezelőtt ígértem meg, hogy egy későbbi bejegyzésben összefoglalom, hogy szerintem kik is pontosan a Kulturális Kreatívok és melyek az “ismertetőjeleik”. Ugyan a Hanem Kata blog irányvonalai magukban foglalják, hogy ismerős fotósok, filmesek, festők, szobrászok alkotásait beillesztem ebbe a kis világba, viszont mások írásai helyett inkább csak saját írásaimat osztom meg veled, veletek.

Most azonban kár lenne nem tenni kivételt a Tudatos lét-en megjelent, Tisch Ferenc tollából származó “Kulturális kreatívok és a világ” című írással, amely oly kereken foglalja össze a Kulturális Kratívok “témát”. Őszintén ajánlom mindenki figyelmébe!

(Ez természetesen nem jelenti, hogy sztornóznám az ígéretemet, hamarosan én is elmondom a magamét. Most viszont el kell utazzak, hogy találkozhassam az olaszországi K.K. hálózat team-jével, úgyhogy türelmedet kérem – és köszönöm! 😉

“… Na de mit jelent kulturális kreatívnak lenni, kik ők, és vajon mi dolguk a világban? A közösség sokszínű és sokrétű, különböző hátterű, vallású, tehetségű, változatos sorsfeladattal megáldott emberekről van szó, akiknek közös jellemzője, hogy másképpen, tisztábban kívánnak teljes életet élni. Fontos számukra, hogy a lét, a létezés a világban egyenértékű legyen. Ők azok, akik felelősséget éreznek önmagukért, az emberiségért, a Föld jövőéért, és ezért tenni is hajlandóak.

Ezt a fajta gondolkodás és szemléletmódot, mely szerves egységben való gondolkodás és cselekvések egésze, nevezhetjük  „planetáris tudatosságnak” akár, a lényeg, hogy ez az új gondolkodás és tudatosság, folyamatosan érlelődik és erősödik. Országhatárok, vallások, nemzetek és eltérő kultúrák felett átívelő, eddig nem látott hídakat emel a Földön.
Mielőtt Tisch Ferenc e témában írt gondolataiból idéznék, fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a szemléletmód nem pusztán egy idea, amivel jó dolog egyetérteni. Jellemző ezekre az emberekre, hogy cselekedeteikben is kifejeződik, ahogyan gondolkodnak. Kisközösségeket szervezve mutatnak jó példát, egymást segítve változtatnak megfeneklett helyzeteken, közös programokkal mutatnak más, járható utakat és lehetőségeket, mint amiket a társadalom általánosan megszokott.
És külön szeretném kiemelni ismét azt az írást, mely remek kiegészítője ennek a gondolatsornak,  javaslom ismét elolvasni, vagy akik még nem tették akkor most tegyék meg, mert nagyon fontos üzenete van!
 
 
” A kulturális kreatívok között vannak hívők és nem hívők, vannak, akik a spiritualitás, a hit, az érzés felől indulnak el, megint mások a ráció, az ész, a tudomány felől közelítenek. Közös jellemzőjük azonban, hogy megvan bennük a szándék, hogy befogadjanak, hogy „középen találkozzanak”, hiszen a holisztikus világszemléletet éppen az jellemzi, hogy az egyes alrendszereket nem elkülönülten, hanem az egész szerves részeként tekinti.
“Sose kételkedjünk benne, hogy egy gondolkodó, elkötelezett emberekből álló kis csoport meg tudja változtatni a világot. Valójában csak ők tudják megváltoztatni.” – Margaret Mead

Mint ilyen, alapkérdés a kulturális kreatív gondolkodásmód számára, miként lesz képes az emberiség megoldani a rá váró globális, környezetvédelmi és társadalmi kihívásokat, mit jelent ma a fenntartható fejlődés, és mit tehet az ember a saját életében és odakint a világban azért, hogy a folyamat az emberiséget egy békésebb és boldogabb világ megteremtése felé segítse.
A felelősségvállalás tárgykörébe a holisztikus megközelítés jegyében a legkülönfélébb területek tartozhatnak, úgymint a külső és a belső béke megteremtése, a meditáció, különféle spirituális gyakorlatok, alternatív gyógyászat, környezettudatosság, közösségi és szociális munka, a másik emberrel, a másik vallással, nemzettel, kultúrával való harmonikus együttélés, az utazás, mint a megismerés fontos eszköze, a Föld és a természet értékeinek tisztelete, az emberiség jövőjének, az utánunk jövő generációk érdekeinek képviselete. Úgyszintén ide tartozik a jóléttel és az anyagi javakkal szembeni belátó attitűd, az „önkéntes egyszerűség”.

Az „önkéntes egyszerűség” a jelen olvasatban nem kényszerű lemondást jelent, hanem a felelősségvállalás, a belátás szerves része, „a megtehetném, de nem teszem, megvehetném, de nem veszem”- attitűdje, tudatos részvétel egy világban, amely nagyobb lábon akar élni, mint amit a Föld tartalékai számára lehetővé tesznek. Úgyszintén ide tartozik a tudatos pénzkezelés, a tudatos fogyasztói magatartás kérdésköre éppúgy, mint a globális szegénység jelensége, ami a kulturális kreatívan gondolkozó ember számára nem az „ő problémájuk” hanem mindannyiunké, hiszen ugyanazon egység és közösség szerves részei vagyunk mindannyian, ahol minden mindennel összefügg. “

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s