Kommunikációs szakemberek

SmileEgyre gyakrabban botlom ún. kommunikációs “szakemberekbe”. Bármerre megyek, bármelyik rádió csatornát hallgatom (tévét már régen nem nézek…), vagy akármelyik médiát olvasom, biztosan találkozom legalább eggyel (aki nagy valószínűséggel éppen egy értünk, emberekért tenni akaró, felelős vállalatnál és ügyért tevékenykedik). Örvendetes! Én ugyan nem tartom magamat kommunikációs szakembernek, de jó érzés, hogy (elméletileg) van sok ember, akikkel az engem is érdeklő dolgokról beszélgethetek.

Sajnos csak elméletileg. Számomra a kommunikáció ismerete nem más, mint az “emberek beszélte nyelvek ismerete” (annak formájának és eszközeinek az ismerete), vagyis egy határozottan gyakorlatias, mintsem elméleti tevékenység. Az emberek ugyanis nem elméleti szinten és nem csupán számokkal kommunikálnak egymással.

Ellenben nagyon változatosan, ráadásul térben és időben eltérő, hasonló, vagy egymásnak ellentmondó formában, amelyek közötti eligazodás során nagyon sok türelemre, megértésre és szeretetre van szükség.

Hogyan lehetséges mégis, hogy gyakran pont olyan személyek cimkézik önmagukat ezzel a kifejezéssel, akik idejük egy jelentős részét földrajzilag egy helyen töltik, ráadásul annyira egy helyen, hogy az adott irodájukból is alig, alig mennek ki? Olyan emberek, akik keveset utaznak, akkor is nagyon célirányosan, így való világnak is csak egy szűk keresztmetszetét ismerik, nem, hogy az embereknek?!

Nem tudom, hogyan lehetséges és ennél többet nem is gondolkozom rajta. Egy jó tanácsom azonban van: soha ne higyj sem a címkéknek, sem a névjegykártyáknak!

Amíg a “szakemberek” világában még mindig az üres bla-bla, addig az emberek világában a cselekedetekben kifejeződő értékek dominálnak.

ps: “Akinek nem inge, nem veszi magára.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s