Nyitottság

Hisztek még benne, hogy van ki út? / Believe that it is way out?Röviddel ezelőtt még azt gondoltam, hogy amint lesz egy kicsivel több időm, akkor biztosan az időgazdálkodásról írok egy bejegyzést. Az utóbbi hetekben ugyanis nagyon koncentráltan történtek az események: alig egy hónap leforgása alatt rengeteg sok különféle dologgal “kellett” foglalkoznom, mindeközben utazni a “különböző valóságok” között és teljesen más kultúrájú, mentalitású emberekkel intézni az “ügyeimet”. Tipikusan az az időszak, ami csak akkor lehet sikeres és eredményes, ha nagyon pontosan meg vannak tervezve a feladatok és az időgazdálkodás is.

Mielőtt azonban erről írnék, azt hiszem van egy ettől fontosabb dolog is. Írtam már róla többször és folyamatosan utalok rá itt és “élőben” is.

A körölöttünk lévő világ egyre gyorsabban változik és egyre “furcsább”. Gyakorlatilag minden változik, percről-percre. A digitális forradalom korában már nem léteznek, vagy legalább is egyre nehezebben értelmezhetőek a tér-idő korlátok. A kapcsolatok és a “függőségi” viszonyok szinte már teljesen áttekinthetetlenek, így ritkán gondolunk bele, hogy mennyire szerteágazóak is valójában.

Hány emberrel állhattam például közvetlenül és közvetetten kapcsolatban, amíg ez a laptop ide került hozzám, hogy most írhassak rajta? A tervező és a dizájner, a gyári sormunkások és az üzemvezető, az alkatrészek és a kész termék szállítását végző hajóskapitány és autósofőr, a bolti eladó és a többiek, akik lehet sárgák, hófehérek vagy feketék voltak. Jó rájuk gondolni, mert nélkülük most nem írhatnék.

Sok, nagyon sok különböző ember (és szervezet), akik között egyetlen sincs, aki önmagában életképes lenne. Könnyű elhinni (?), hogy függetlenek vagyunk, hogy “ehhez vagy ahhoz”, nincs szükségünk például “rá és rá”, vagy csak “rá és rá” és “erre, arra” van szükségünk.  Valójában azonban “kollektíven” van szükségünk egymásra.

Kiemelt szerepet kap a kommunikáció. Őszintén hiszem, hogy ma ez az eredményességnek és a sikernek az egyik alapköve. A kommunikáció kapcsán pedig ismét egyre nagyobb szerephez jutnak az emberi értékek, mint például a türelem, a figyelem, a megértés, az elfogadás és a szeret.

Nyitottság: önmagunk, saját értékeink és céljaink felé, ezzel egyidőben pedig a külvilág a “többiek” felé.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s