A szabadság lehetséges értelmezései

Magam után szabadon"Zöld erdőben jártam"Kalitka

Kék madár, a set on Flickr.

Sokat foglalkozunk a személyes szabadság kérdésével, mégis olyan nehezen tudjuk definiálni. … kell egyáltalán? Mindenkinek mást jelent.

A Boldogság (ő a kék papagáj) kalitkájának az ajtaja már 7 napja volt nyitva, én pedig folyamatosan figyeltem, hogy mit fog tenni. Napokig úgy tűnt, hogy egyáltalán nem foglalkoztatja a dolog. Aztán elkezdett érdeklődően kifelé tekingetni, egyre közelebb jött az ajtóhoz, majd két napon keresztül ki-kült a rácsra és egy délután arra jöttem haza, hogy az ablakban ült az egyik növényen. (Kicsit összetört csőrrel.. azóta tudja, hogy nem szabad az ablaknak repülnie).

Hogyan értelmezzük “mi” a szabadságot?
Például így (a Wikipedia alapján):

– A szabadság általában idegen erőtől való függetlenséget jelent. Ily értelemben lehet fizikai szabadság, vagyis lehetőség (képesség) valamit tenni vagy nem tenni.

– Személyes szabadság a szabad mozgás, a test szabad használata, mely büntetőjogi védelem alatt áll, és csak a törvényben meghatározott esetekben és formák között szorítható meg (személyi szabadság korlátozása).

– Az erkölcsi szabadság az ember akaratelhatározási szabadságát jelenti, ebben a formában az akarat és akaratszabadság szinonimája. Az akaratszabadságot általában csak az embernél lehet értelmezni, míg az emberen kívül eső természetet kötöttnek vagy nem szabadnak tekintik, mivel a szükségszerűség jellegével bíró természeti okság törvényének feltétlen uralma alatt áll.

… és hosszasan folytathatnám …

Via Flickr:
“Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív.”
Maurice Maeterlinck

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s